Leningen oversluiten

Een lening oversluiten, wat nu?

Het is niet gek als je als huishouden meerdere leningen hebt lopen. Er worden elke dag weer duizenden consumptieve leningen afgesloten en ook privé leningen worden veel afgesloten. Hoewel die zijn af te raden. Lenen is dus niet vreemd en zo is er bijvoorbeeld een lening afgesloten omdat de wasmachine vervangen diende te worden. En ook werd er eens gebruik gemaakt van betalen op afbetaling bij een winkel. Daarnaast werd er nog eens een lening afgesloten voor een welverdiende vakantie. Het is dus in zo’n geval verstandig om te kijken naar een andere aanbieder. Bekijken of je de lening onder kunt brengen bij een andere kredietverstrekker.

Eentje waar je minder hoeft te betalen voor je lening. Een lagere rente dus. Als je klein leent wordt er vaak meer rente gevraagd dan bij grotere lening. Het kan dus wel gunstig zijn om je lening over te sluiten. Echter kan oversluiten niet altijd zomaar. Vaak zit er een boete aanvast en dat doen de kredietverstrekkers om het minder aantrekkelijk te maken om over te stappen naar een ander. Die boete is niet mals, maar kunnen vaak ook worden betaald door je nieuwe kredietverstrekker. Dat wordt meestal aangeboden door de kredietverstrekker waar je je lening heen wilt verhuizen. Zij doen dit natuurlijk om klanten te trekken. Van die concurrentiestrijd kun jij vaak de vruchten plukken, en waarom ook niet? Niemand zal je ongelijk geven als je daardoor goedkoper uit bent.

Langere looptijd

Het kan voorkomen dat de bestaande lening na het overzetten wordt omgezet in een nieuwe lening. En bij een nieuwe lening gaat de looptijd ook opnieuw in. De rente gaat dan wel omlaag of wellicht blijft deze gelijk en gaat het maandbedrag omlaag. Het bedrag dat je over alle termijnen bij elkaar terug moet betalen is wel een stuk meer. Dat is een belangrijk punt waar je rekening mee moet houden als je je lening over wilt laten sluiten. Het moet wel echt de moeite waard zijn. Maandelijkse lasten moeten natuurlijk zo laag mogelijk, maar als je op de lange termijn er te veel op inlevert heeft het ook weinig nut. Het is dus ook min of meer een ‘optisch’ voordeel. Je gaat er maandelijks op vooruit, maar op de lange termijn technisch gezien op achteruit.