Leningen oversluiten

Enkele tips voor wanneer u een lening aan gaat vragen?

Een lening afsluiten is lange tijd redelijk eenvoudig geweest. Grote leenbedragen werden zonder al te vragen moeiteloos verstrekt. Door onder ander nieuwe regels en uiteraard de AFM is dit vandaag de dag minder eenvoudig te realiseren. Ondanks het toezicht en de nieuwe regels blijft het verstandig om zelf goed na te blijven denken wanneer een lening afsluit.

Heeft u de lening echt nodig?

Is het op dit noodzakelijk om de geld besteding te doen waar u het geld voor wilt lenen? Vaak worden leningen afgesloten voor impuls aankopen. De aankoop is dan zo gedaan maar u hebt wel te maken met de afbetaling van de lening die van langere duur is. Het is daarom van belang  om hierin  een weloverwogen beslissing te nemen.

Kunt u eventueel sparen in plaats van lenen?

Wanneer het mogelijk is om eerst te sparen is dit natuurlijk verstandiger. geld lenen kost geld en bij sparen kunt u ook een rendement over het geld op uw spaarrekening krijgen. Zeker de moeite van het overwegen waard. Er zijn natuurlijk altijd situaties waarbij eerst sparen geen optie is.

Wat is de gevraagde rente?

Het is handig om op voorhand advies in te winnen over de rente die gevraagd wordt. De kredietverstrekkers hanteren verschillende rentepercentages.

Deze rentepercentages zijn bij de kredietverstrekkers terug te vinden. Zo zijn zij verplicht de voorwaarden en effectieve rentepercentages te communiceren.

Verschillen in rentepercentages kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het leenproduct. Bij een doorlopende krediet en een persoonlijke lening worden over het algemeen verschillende tarieven gerekend.

Is het een blanco krediet(zonder borgstelling).

Het komt er op neer dat hoe meer risico er voor de geldverstrekker is des te hoger zal de gevraagde rente zijn.

Ook zijn de gevraagde rentepercentages vaak afhankelijk van de kredietlimiet van de lening. Tegenover een lening met een hogere kredietlimiet  zal over het algemeen een lagere  rentevergoeding staan.

Postorderbedrijven en klantenkaarten hebben vragen vaak een hoge rentevergoeding. Het wettelijk  vastgestelde maximum is 15 procent per jaar.

Heeft u een klantenkaart en/of krediet via een postorderbedrijf, dan is het interessant om te kijken of deze kredieten omgezet kunnen worden één voordeliger krediet. Wanneer u meerdere kleine leningen heeft is het ook interessant om deze over te zetten in één nieuwe lening. Zo kunt u veel geld besparen.

Een intermediair kan u ook van dienst zijn bij het aanvragen en afsluiten van een lening.